Vader Rik (58) en dochter Fleur (26) kandidaten raadslid Leefbaar Huizen

In de Huizer Courant van donderdag 8 februari jl. zijn Rik de Bruijn (lijsttrekker Leefbaar Huizen) en zijn dochter Fleur van der Kleij – de Bruijn (#2 op de kandidatenlijst) geïnterviewd. Hieronder is het gehele interview terug te lezen.

“Van jongs af aan heb ik belangstelling voor politiek. Dat betekende dus hevig discussiëren. Dat enthousiasme is er wel. Op school vond ik maatschappijleer een interessant vak. Ik heb ook de cursus gemeentepolitiek in Huizen gevolgd. Ja, bij mij leeft het wel”, aldus Fleur van der Kleij – de Bruijn.

De 26-jarige dochter van Rik de Bruijn (58), fractievoorzitter van Leefbaar Huizen met twee zetels in de gemeenteraad is in Huizen geboren. Ze woont in Huizen samen met haar man en een zoontje van 1,5 jaar. Ze staat als de nummer 2 op de lijst van Leefbaar Huizen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Met recht een verjonging, want ook op plek 4 en 5 staan kandidaten van rond de 30 jaar oud.

Maatschappelijk werk

Maatschappelijke belangstelling blijkt ook uit haar werk als coördinerend cliëntbegeleider Wonen en Dagbesteding en Netwerkmanager bij de Koninklijke Visio, de organisatie die slechtzienden en blinden ondersteunt. Zij werkt op de locatie hier in Huizen. Een logische stap na haar HBO-opleiding Maatschappelijk werk. “Ze is wel een doorzetter”, zegt ze. “Via de MAVO en het MBO is ze doorgestroomd naar een HBO-opleiding”.

Gemeentepolitiek

Rik de Bruijn (in 1983 in Huizen komen wonen) vindt het leuk dat zijn dochter actief wil zijn en natuurlijk ook dat ze kandidaat is voor Leefbaar Huizen. Rik de Bruijn: “Maar ik heb wel gezegd ga eerst die cursus gemeentepolitiek volgen en verdiep je in ons verkiezingsprogramma of dat past”. Sinds 2010 is De Bruijn (oud-voorzitter van Tennisvereniging De Kuil) raadslid, vanaf 1 januari 2017 is hij fractievoorzitter. Leefbaar Huizen is oppositiepartij. In een vorige raadsperiode maakten ze deel uit van het college.

Sociaal domein

Zijn dochter heeft een meerwaarde voor Leefbaar Huizen door haar be- trokkenheid en kennis van welzijn en maatschappelijk werk, vindt Rik de Bruijn. “Zij staat midden in de samenleving en in het Sociaal Domein. Dat is goed voor onze partij om die kennis in huis te hebben. Die misten we een beetje”.

Fleur van der Kleij-de Bruijn: “Ik heb bewust voor een lokale partij gekozen. Niet voor een grote landelijke partij. Want dan weet je niet altijd wat je inbreng kan zijn. Je moet je dan aanpassen aan hun ‘kaders’”.

De Bruijn legt uit dat ze de partij aan het opbouwen zijn (een nieuwe website volgt binnenkort) en hij hoopt dat meer jongeren zich bij de partij aansluiten.

Inbreng

“Op sociaal gebied is het in Huizen niet allemaal slecht geregeld”, zegt De Bruijn. Maar naar zijn idee bereiken veel mensen echter Leefbaar Huizen niet en daarom is die inbreng, de maatschappelijke kennis van zijn dochter Fleur zo belangrijk.

Bij gemeentes

Het is volgens Fleur ook steeds belangrijker geworden. Veel sociale regelingen, zoals Jeugdzorg liggen nu bij de gemeente. Het is één van de taken waar zij zich voor gaat inzetten. “Je kan het niet alleen doen. Eerst verkiezingen, maar of nu wel of niet in het college, de zorg in het Sociale Domein en hoe dat te regelen moet je met elkaar overeenkomen”.

Vrijheid

Fleur heeft zich erin verdiept en belangrijk is voor haar vrijheid, ’dat de individuele mens er mag zijn’. Ze heeft breder bij andere politieke partijen gekeken. Een lokale partij zoals Leefbaar Huizen was een bewuste keuze. De laagdrempeligheid sprak haar aan in vergelijking met bijvoorbeeld een grote landelijke partij. “Want dan weet je niet altijd wat je inbreng kan zijn. Je moet je dan aanpassen aan hun ‘kaders’”.

Niet centraal

“Het maakt bij besturen wel uit of je wel of niet in het college zit”, zegt Rik de Bruijn. “Als Leefbaar Huizen hebben wij ook in zo’n positie gezeten. dan ga je soms mee, maar niet altijd. Maar bij ons, dus dat geldt ook voor Fleur mag je zelf ergens iets ervan vinden. Bij Leefbaar Huizen hebben we geen centrale sturing vanuit Leefbaar partijen”. Dat komt naar zijn mening, omdat elk dorp zijn eigen kwesties heeft. “Dus er zijn geen afspraken”.

Fragmentatie

Levert dat niet veel meer fragmentatie in de raad op met kleine lokale partijen? Naar de Bruins mening voelen sommigen zich soms niet meer thuis in hun partij. Maar de kiesdrempel omhoog als oplossing” “Nee dat niet”.

Spektakel

Dat niet alle jongeren haar enthousiasme voor lokale politiek delen, begrijpt zij wel. Fleur van der Kleij: “Het is niet zo’n spektakel in Huizen. relevant zijn wel zaken als veiligheid, sociale onderwerpen, een zelfstandig Huizen en woningen voor starters. Dat zijn tastbare dingen. Als je het persoonlijk aangaat is er wel belangstelling”. ”En”, valt Rik de Bruijn bij, “veel jongeren van 18 jaar blijven vaker thuis wonen, of gaan weg en komen later in Huizen terug. Jongeren kom je niet makkelijk tegen in de politiek want rond 30 jaar is er een gezin en kinderen en zijn ze dus druk daarmee”.

Fusie?

Maar een politiek punt erbij gepakt. Gaan fuseren met Laren en Blaricum? Volgens Fleur zijn jongeren daar niet direct erg mee bezig. Zij vindt het wel belangrijk, want het gaat over haar toekomst. Het hangt er volgens haar wel van af of je daar als jongere genoeg informatie over hebt.

Discussie

Rik de Bruijn: “Die fusie leeft wel, maar het sluimert een beetje. Als dat moment van fusie dichter bijkomt dan gaat het denk ik meer leven. Dat zag je ook met die discussie met de HOV (de busverbinding waarbij een vrije busbaan moest worden aangelegd met veel verlies van groen en bomen en discutabele tijdwinst, red.) waarbij niemand er wat van vond. Toen het bijna kwam veranderde dat”.

Winkels open zondag

Een ander punt: de sluiting van winkels op zondag. Volgens Fleur leeft Huizen maar 6 dagen in de week. “Op zondag moet je Huizen uit”. Fleur van der Kleij: “Het is niet verstandig winkeliers te dwingen. Het gaat om het recht om open te zijn op zondag. Het zijn, soms een paar zondagen, en daarover moet je zelf kunnen beslissen”. Bang dat alleen dan supermarkten open zijn is zij niet. “Dat kan naast elkaar bestaan”.

Rik de Bruijn:
“Leuk, natuurlijk. Maar ik heb wel gezegd ga eerst die cursus gemeentepolitiek volgen en verdiep je in ons verkiezingsprogramma
of dat past”.

Wie vindt je de belangrijkste of meest aansprekende landelijke politicus in Nederland?
“Eberhard van der Laan heeft mij de laatste jaren het meest aangesproken en geïnspireerd. Een zeer betrokken politicus en burgemeester. Bijzonder om te zien dat hij in zo’n grote stad met veel diversiteit aan mensen, culturen en geloofsovertuigingen zoveel vertrouwen, respect en draagvlak heeft gecreëerd bij een groot deel van de inwoners. Een man met hart voor de politiek, maar ook voor de mens”.

Welk boek/artikel/film/gesprek heeft jou het meest geïnspireerd voor je politieke keuze?
“er is niet één duidelijk aan te wijzen boek, lm of gesprek. ik ben gewoon zeer geïnteresseerd in maatschappelijke vraagstukken en het politieke speelveld. Vele artikelen, programma’s en debatten sporen mij aan tot denken, het vormen van een eigen mening en discussiëren”.

Ik kies voor Leefbaar Huizen omdat…
“Ik van mening ben dat voor de gemeentepolitiek een lokale onafhankelijke partij beter is dan een lokale partij aangesloten aan een landelijke partij. Wij hebben de vrijheid om alleen vanuit het belang van de gemeente Huizen te handelen zonder vaste kaders van de landelijke politiek. Deze vrijheid vind ik zeer belangrijk en is terug te zien in onze standpunten en het partijprogramma”.